SMS-bericht

Wat is een SMS-bericht?

Meer dan een week geleden bijgewerkt

SMS (een afkorting voor Short Message Service) is een dienst om met behulp van een mobiele telefoon korte berichten te versturen en te ontvangen. SMS was oorspronkelijk ontworpen als deel van GSM, maar is nu beschikbaar voor een groot aantal typen mobiele netwerken, inclusief de nieuwe UMTS-netwerken. Een SMS bericht kan maximaal 140 bytes groot zijn. Hierin passen 140 tekens van 8 bits, 160 tekens van 7 bits of 70 tekens van 16 bits voor talen zoals Chinees, Japans of Koreaans wanneer deze gecodeerd worden volgens de UTF-16-codering (zie ook ‘Unicode’). Buiten de 140 bytes vallen de routeringsgegevens zoals afzender, prioriteit en bestemming. Er bestaan methodes om meerdere berichten te combineren voor het versturen van langere berichten. De gebruikers dienen echter per bericht van 140 bytes te betalen.